Prosty przepis na brownie z cukinią i orzechami
Oto niezwykle łatwy przepis na brownie jakiego jeszcze nie jadłeś.
Składniki:
- 300 g cukinii
- 300 g (20 łyżek) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g (21½ łyżeczki) ksylitolu
- 30 g (3 łyżki) kakao
- 3 jajka
- 2 g (½ łyżeczki) proszku do pieczenia
- 100 ml (10 łyżek) oleju
- 40 g (10 szt.) orzechów włoskich
- 4 g (ok. 1 łyżeczka) aromatu waniliowego
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Foremkę nasmaruj odrobiną oleju lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przesianą przez sitko mąkę – całość wymieszaj.
- Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posiekaj orzechy.
- Do drugiej miski wbij jajka i zmiskuj je z ksylitolem. Następnie dodaj olej, ekstrakt z wanilii, orzechy i cukinię.
- Do mokrych składników powoli wsypuj suche cały czas mieszając, aż do momentu całkowitego połączenia się składników.
- Gotową masę przelej do foremki i piecz przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Wartości odżywcze w 100 g:
270 kcal / 7 g białka / 35 g węglowodanów / 14 g tłuszczy / 3 g błonnika
Odsłon 2 879