Prosty i szybki przepis na pancakes’y ze słodkich ziemniaków
Oto łatwy przepis na pancakes’y z batatów, które wykonasz dosłownie w 15 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze (na 100 g)
185,93 kcal / 5,15 g białka / 27,06 g węglowodanów / 6,54 g tłuszczu / 2,95 g błonnika
Składniki (na 3 porcje / 1 porcja = 205 g)
- 1 batat
- 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- ⅔ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Batata obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz przez 20 minut.
- W między czasie do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko migdałowe, miód, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
- Upieczone bataty przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładkie purée, a następnie przy użyciu silikonowej szpatułki połącz z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Porcję ciasta nakładaj łyżką i smaż okrągłe placuszki.
- Upieczone pancakes’y przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je z jogurtem naturalnym.
Odsłon 816