Prosty i szybki przepis na pancakes’y ze słodkich ziemniaków

Oto łatwy przepis na pancakes’y z batatów, które wykonasz dosłownie w 15 minut. Smacznego!



Wartości odżywcze (na 100 g)

185,93 kcal / 5,15 g białka / 27,06 g węglowodanów / 6,54 g tłuszczu / 2,95 g błonnika

Składniki (na 3 porcje / 1 porcja = 205 g)

  • 1 batat
  • 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ⅔ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Batata obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz przez 20 minut.
  3. W między czasie do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko migdałowe, miód, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
  4. Upieczone bataty przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładkie purée, a następnie przy użyciu silikonowej szpatułki połącz z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Porcję ciasta nakładaj łyżką i smaż okrągłe placuszki.
  6. Upieczone pancakes’y przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je z jogurtem naturalnym.
Odsłon 816