Owoc, który może zastąpić… mięso. Oto gdzie go znajdziecie



Ten niezwykły owoc oprócz tego, że jest niesamowicie zdrowy, pożywny i łatwy w uprawie, odpowiednio podany smakuje jak… wieprzowina. Mowa o dżakfrucie (jackfruit), największym na świecie owocu rosnącym na drzewie, którego masa może sięgać nawet 30-40 kg. Pod grubą, przypominającą kolce skórą dżakfruta, znajduje się mięsisty, soczysty, podzielony na segmenty ciemnożółty miąższ, w smaku zarówno delikatnie kwaśny jak i słodki. Jadalne są również nasiona, które najczęściej podaje się ugotowane – smakiem przypominają wówczas orzechy. Egzotyczny owoc można spożywać zarówno dojrzały jak i niedojrzały, na surowo albo ugotowany – wszystko zależy od preferencji i wybranej potrawy. Ciekawe jest jednak to, że odpowiednio przyrządzony w smaku przypomina mięso. Spożywanie dżakfrutów oprócz zaspokojenia głodu dostarcza również cennego dla naszego organizmu potasu, żelaza, cynku, magnezu, niacyny, tiaminy, kwasu foliowego, fenoli, witaminy A i C oraz witamin z grupy B. 100 gram owocu to 94 kcal. Pomimo że dżakfruta należy zjeść  stosunkowo szybko po zebraniu z drzewa, zwłaszcza, że kiedy zaczną się procesy gnilne, jego już z natury intensywny zapach nabiera jeszcze większej mocy i staje się wyjątkowo nieprzyjemny, owoce te można znaleźć nawet w naszym kraju. W wersji świeżej i puszkowanej dostać go można w Makro czy Selgrosie, a czasami również w Tesco.

Odsłon 4 870