NIEŚPIESZNE ŚNIADANIE – tosty XXL z buraczanym hummusem i jajkiem
Składniki na 4 porcje:
- Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) – 4 kromki
- czerwone buraki – 2 średnie sztuki
- biała ciecierzyca z puszki – 250 g
- czosnek – 1 ząbek
- sok z cytryny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- tymianek suszony – 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- kapary marynowane – 1 łyżka
- jajka – 4 sztuki
Przygotowanie:
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować. Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Odsłon 842