Nie tylko ryby, czyli 7 roślinnych źródeł kwasów omega-3
Poniżej znajdziesz 7, krótko opisanych źródeł kwasów omega pochodzenia roślinnego.
1. Siemię konopne i olej konopny
100g nasion konopii siewnej zawiera ponad 9 gramów ALA, z kolei pół łyżki oleju konopnego, to dzienna dawka omega-3.
2. Siemię lniane i olej lniany
100g siemienia zawiera prawie 23 gramy kwasów omega-3, a łyżeczka wyciskanego z niego oleju to ok. 8 gramów.
3. Olej lniany skoncentrowany
Najczystsza i najlepiej przyswajalna postać kwasu alfa-linolenowego zawierająca mieszankę estrów kwasów tłuszczowych. Łyżeczka tego suplementu diety to 2 gramy kwasu ALA, 0,5 grama kwasu linolowego (omega 6, zachowanego w idealnej proporcji do omega-3) i 0,7 grama kwasu oleinowego (omega 9).
4. Orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich
100g orzechów włoskich zawiera ok. 8 gramów omega-3, z kolei w oleju z nich wyciskanego jest 14% ALA, więc łyżka zapewnia porcję ok. 2 gramów.
5. Nasiona chia
Wszystkie zdrowe tłuszcze nasion szałwii hiszpańskiej, składają w ok. 55% z kwasów tłuszczowych omega-3. Porcja 100g nasion dostarcza ok. 17 gramów ALA.
6. Olej rzepakowy
Zawartość kwasu alfa-linolenowego w oleju rzepakowym wynosi ok. 9%, stąd łyżka dostarcza ok. 1,35 grama ALA.
7. Olej algowy
Algowy olej do gotowania to wciąż trudno dostępna nowość, ale w suplementach diety pojawia się już od jakiegoś czasu. Pozyskuje się go z różnych rodzajów alg, a do najbogatszych źródeł należy gatunek schizochytrium, zawierający min. 32 gramy omega-3 w 100 gramach.