Najgorsze połączenia żywieniowe – zobacz czego unikać

 



Nieodpowiednie połączenia niektórych witamin i minerałów, uniemożliwiają ich wzajemne wchłanianie się. Oczywiście, kombinacja poniższych produktów nikomu nie zaszkodzi, jednak szkoda tracić ich cenne właściwości z powodu niewiedzy. CZERWONE WINO + CZERWONE MIĘSO To połączenie pogarsza wchłanianie żelaza zawartego w mięsie z powodu występujących w winie garbników. HERBATA + CYTRYNA Zawarty w herbacie glin, łącząc się z sokiem z cytryny odkłada się w naszym mózgu. Może to prowadzić do choroby Alzheimera. Z kolei po wyjęciu z herbaty torebki lub liści można już śmiało wrzucić cytrynę – oczywiście obraną ze skórki. OLEJE ROŚLINNE + TŁUSTE RYBY Nadmiar kwasów omega-6 z olejów neutralizuje kwasy omega-3, którego głównym źródłem są ryby. OGÓREK + POMIDOR + TWARÓG Enzym znajdujący się w ogórku utlenia witaminę C zawartą w pomidorze. Z kolei kwasy zawarte w pomidorze wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach, powodując ból przy poruszaniu. RYBY I OWOCE MORZA + WARZYWA KAPUSTNE Połączenie to, pogarsza wchłanianie jodu zawartego w rybach.

Odsłon 60 582