Kontrola ilości kalorii bez liczenia, czyli jak powinien wyglądać Twój talerz
Proporcje podstawowych makroelementów posiłku ¼ białko Białko pomaga zwiększać masę mięśniową i redukować tkankę tłuszczową, a dodatkowo żeby je strawić, musisz zużyć więcej kalorii niż w przypadku innych składników. ⅛ węglowodany Odpowiednia dawka węglowodanów dostarczy Ci energii do treningu i pomoże odbudować zapasy glikogenu. Wybieraj te zawierające jak najwięcej składników odżywczych. ⅛ tłuszcze Potrzebują ich m.in. Twoje komórki oraz kubki smakowe. Zmniejsz trochę ich ilość, jeśli używałeś tłuszczu podczas gotowania lub smażenia. ½ warzywa Są najlepszym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego powinny być głównym elementem posiłku. Możesz zjeść ich naprawdę dużo, ponieważ zawierają niewiele kalorii.