Kilka łyżek na kłopoty z nadciśnieniem
Siemię lniane – te niepozorne ziarenka mogą wywołać całkiem sporą zmianę. Australijscy naukowcy zmierzyli, że u osób jedzących 2-4 łyżki siemienia lnianego dziennie, ciśnienie tętnicze spadło średnio o 3-4 pkt. Uczeni tłumaczą ten pozytywny efekt zawartością kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do grupy omega-3. W pakiecie możesz dostać również zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka – dzięki obecności lignanów, które mogą redukować ilość wolnych rodników. Wszystkie te wartości ukryte są w twardej skorupce ziarenek, więc przed zjedzeniem siemienia najlepiej je zmielić. Krąży opinia, że podczas mielenia siemienia wydzielają się toksyczne substancje, ale, po pierwsze, proces ten możesz powstrzymać, zalewając je gorącą wodą, a po drugie, przy jedzeniu zalecanych ilości nie ma żadnego niebezpieczeństwa.