Jajecznica w 5 oryginalnych wersjach. Znajdź swój ulubiony przepis.

Zwykła jajecznica, a może mieć mało kalorii i jeszcze więcej smaku. Sprawdzi się też o każdej porze dnia: rano, w porze lunchu, wieczorem, przed lub po treningu. Wypróbuj nasze pomysły i znajdź swój ulubiony przepis.



Wersja 1
Porcje 2 | 150 kcal | 10 min

  • 5 pomidorów śliwkowych
  • pęczek kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 chili
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 jajka

Drobno posiekaj pomidory, kolendrę, cebulę i paprykę (bez pestek), wrzuć do miski, zalej oliwą z octem i odstaw. Na patelni z odrobiną tłuszczu zrób jajecznicę, dopraw i przełóż na talerze. Połóż na górę przygotowaną salsę.
Co dobrego: cyneol – organiczny związek chemiczny występujący w olejku eterycznym świeżej kolendry (także rozmarynu i eukaliptusa) – ma silne działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.

Wersja 2
Porcje 2 | 370 kcal | 5 min

  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory (drobno posiekane)
  • 3 zielone chili (drobno posiekane)
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku i imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 5 g listków kolendry (posiekanych)

Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pomidory, chili i obie pasty: imbirową i czosnkową. Zamieszaj. Wsyp chili z kurkumą i wlej rozmieszane i doprawione jajka. Mieszaj i dodaj masło z kolendrą.
Co dobrego: kapsaicyna – chemiczny związek organiczny zawarty w papryczkach chili, wykazuje działanie odchudzające

Wersja 3
Porcje 2 | 240 kcal | 4 min

  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 8 białek
  • kiełki amarantusa

Podsmaż czosnek na patelni, dorzuć zioła i doprawione białka jajek. Wymieszaj i zdejmij z ognia, gdy jajecznica będzie gotowa w 80% (dojdzie do 100%, zanim podasz). Na talerzu posyp kiełkami amarantusa.
Co dobrego: odrzucając żółtka, nie odrzucamy zdrowotnych dobrodziejstw jajek np. choliny powiązanej z rodziną witamin z grupy B, która opóźnia starzenie się mózgu i chroni go przed stanami zapalnymi.

Wersja 4
Porcje 2 | 260 kcal | 15 min

  • 1 czerwona cebula (posiekana)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 400 g tofu (odsączonego i pokruszonego)
  • 1 czerwona papryka (posiekana)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 g natki, posiekanej
  • 2-3 dymki (posiekane)

Podsmaż cebulę i dorzuć czosnek. Po minucie dodaj pokruszone tofu, paprykę, kurkumę, sos sojowy i sok z cytryny. Smaż 5 minut, mieszając, następnie zdejmij z ognia i posyp dymką oraz natką pietruszki.
Co dobrego: ta wegańska jajecznica bez jajek oparta jest na tofu – świetnym źródle lecytyny, magnezu i witaminy B chroniących nasz układ nerwowy


Wersja 5
Porcje 2 | 200 kcal | 4 min

  • 3 jajka
  • 10 ml maślanki
  • syrop klonowy (ilość zależy od tego, jak słodkie dania lubisz)
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Rozmieszaj jajka z maślanką, odrobiną syropu klonowego i szczyptą soli. Rozgrzej olej na patelni i wlej jajeczną masę. Na talerzu posyp cynamonem, dorzuć połówki orzechów i, jeżeli lubisz, skrop jeszcze syropem.
Co dobrego: syrop klonowy słynie z bardzo wysokiego poziomu polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Odsłon 5 941