Glicyna – czym jest i dlaczego cieszy się coraz większą popularnością?



Glicyna, zaliczana do standardowych aminokwasów biogennych, to związek endogenny, co oznacza, że nasz organizm jest zdolny do jej samodzielnej syntezy. Można ją spotkać w białkach (gdzie stanowi aż 7,2%), a także w kolagenie (stanowi przeszło 30% wszystkich aminokwasów, które go tworzą). Jako neurotransmiter, glicyna wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, w związku z czym odpowiada za niwelowanie oznak depresji, działa korzystnie na koncentrację i pamięć, a zażyta przed snem poprawia jego jakość oraz ułatwia budowanie i regenerację mięśni. Oprócz tego, bierze udział w syntezie erytrocytów, hemoglobiny i składników kwasów nukleinowych, jest obecna w procesach detoksykacyjnych organizmu, uczestniczy w biosyntezie glukozy i kreatyny oraz działa antyskurczowo i przeciwzapalne. Glicyna jest substancją, która nie występuje samodzielnie. Stanowi jednak składnik licznych suplementów – często można ją spotkać w składzie boosterów testosteronu, stacków kreatynowych, mieszanek aminokwasowych bądź produktów węglowodanowo-białkowych. Wg badań, sprzedaż glicyny w zeszłym roku wzrosła aż pięciokrotnie. Przyjmuje się, że suplementacja powinna wynosić od 1-3 g produktu zawierającego ją w swoim składzie. Glicyna występuje też w naturalnym pożywieniu, zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, więc urozmaicona dieta
będzie równie dobrym rozwiązaniem, aby zapewnić sobie stałą dawkę tego aminokwasu.

Odsłon 4 622