Gdy arbuz ma wyższy indeks glikemiczny niż pizza – zobacz, jak poprawnie odczytywać ten wskaźnik żywieniowy
Spoglądając uważniej na tabelę indeksów glikemicznych, można przeżyć szok, np. arbuz ma wyższy indeks niż pizza czy baton. Indeks wskazuje bowiem wpływ węglowodanów zawartych w produkcie, a nie wpływ takiej samej jednostki wagowej całego produktu.
Indeks indeksowi nierówny
Przy określaniu indeksu podaje się porcje zawierające 50 g danego węglowodanu, a nie rzeczywiste porcje jakie faktycznie zjadamy, a żeby zjeść np. 50 g węglowodanów z arbuza, trzeba pochłonąć aż półtora kilograma tego owocu i tylko nieco ponad 100 g pizzy z szynką. Koniecznie należy o tym pamiętać, gdy wybierając produkty w sklepie, sprawdzasz ich IG.
Błędem jest ślepe i bezmyślne trzymanie się wskazań IG. Sam indeks nie uwzględnia bowiem faktu, że przyswajanie cukru zależy nie tylko od jego rodzaju, ale i od tego, z czym się go spożywa. Jeśli zjesz suchą bagietkę, to będzie ona miała bardzo wysoki IG (ok. 90 w skali do 100), jednak wystarczy, że posmarujesz ją masłem i położysz plasterek sera, a IG gwałtownie spadnie. Szybkość przyswajania cukru zależy również od tego, czy jesz go z tłuszczem, czy z z błonnikiem. To dlatego czekolada i batony, chociaż bardzo słodkie, mają stosunkowo niski IG, bo zawierają sporo tłuszczu, a chleb razowy ma niższy IG niż pszenna bułka, bo zawiera więcej trudno trawionego błonnika.
Pamiętaj…
…IG nie określa jednoznacznie, czy jedzenie jest dobre, czy złe i nie jest niezbędny do podejmowania racjonalnych wyborów żywieniowych. To tylko jedna z wielu wskazówek.