Dobry chleb „na oko”- czyli jak wybrać ten najzdrowszy?

Wybierając pieczywo zwróć uwagę na skład (jeśli doszukasz się etykiety), skórkę, kolor i strukturę miąższu oraz cenę. Każda z tych cech ma wpływ na jakość pieczywa.

1. Skład
Jeśli na etykiecie chleba widnieje m.in. dwutlenek siarki, kwas sorbinowy, L-cysteina, mąka sojowa czy kwas L-askorbinowy – omijaj go szerokim łukiem, ponieważ wszystkie te „dodatki” wpływają na jego wygląd, objętość oraz termin spożycia.

2. Cena
Dobry chleb musi trochę kosztować (>3 zł).

3. Kolor
Powinien być ciemno-szary. Bardziej czekoladowy może zawierać barwiący karmel. Pamiętaj też, że ciemny chleb nie zawsze jest pełnoziarnisty!

4. Ciężar
Kupując chleb szukaj ciężkich, niewielkich bochenków. Im są lżejsze, tym zawierają więcej chemii.

5. Środek
Najlepszy chleb powinien mieć nierównomierny, porowaty miękisz i być lekko wilgotny.

6. Ziarno
Jeśli masz do wyboru pszenicę i żyto – postaw na żyto. Pieczywo żytnie w porównaniu do pszennego ma więcej wartości odżywczych i błonnika.

7. Razowce to numer 1
Rodzaj ziarna to sprawa drugorzędna. Liczy się sposób zmielenia go. I tu jak najczęściej wybieraj pieczywo razowe. Jest wyrabiane z mąki żytniej lub pszennej, która powstaje z całych ziaren (tzw. pełne ziarno*), z łuskami (otrębami) i zarodkami, które kryją najwięcej wartości odżywczych.

 
*chleb pełnoziarnisty to nie to samo co wieloziarnisty

Odsłon 5 849