Dobre vs złe węglowodany
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE = DOBRE Ich struktura chemiczna oraz duża ilość błonnika sprawia, że nasz organizm pracuje ciężej, żeby je strawić i potrzebuje na to więcej czasu, co w konsekwencji pozwala uzyskać więcej energii na dłużej DLACZEGO SĄ DOBRE? – duża ilość błonnika i składników odżywczych – niski indeks glikemiczny – dają poczucie większej sytości – przyspieszają metabolizm WĘGLOWODANY PROSTE = ZŁE Są to mniejsze cząsteczki, które organizm trawi bardzo szybko. Ich spożywanie prowadzi do wahań insuliny, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo często są to produkty wysoko przetworzone i ubogie w składniki odżywcze. DLACZEGO SĄ ZŁE? – ubogie w błonnik i składniki odżywcze – wysoki indeks glikemiczny – puste kalorie – podnoszą poziom glukozy we krwi = zmęczenie