Dlaczego warto włączyć do swojej diety olej… ryżowy?



Olej ryżowy, a dokładniej olej z otrąb ryżowych, otrzymywany jest w procesie ich tłoczenia lub ekstrakcji. Cechuje się przyjemnym, delikatnym orzechowym zapachem i doskonale sprawdza się w roli tłuszczu przeznaczonego do smażenia. Zawdzięcza to głównie swojemu wysokiemu punktowi dymienia, który określa najniższą temp., w której ogrzewany tłuszcz zaczyna ulegać niekorzystnym przemianom. Pamiętajmy jednak, że do procesu smażenia najlepiej stosować ten poddany procesowi rafinacji czyli taki, który został oczyszczony z substancji nieodpornych na działanie wysokiej temp. Dodatkowo, w porównaniu z olejem słonecznikowym lub sojowym, olej ryżowy cechuje się niższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które poddane działaniu wysokiej temp., ulegają rozpadowi z powstaniem związków wykazujących efekt kancerogenny. Głównym powodem, dla którego powinniśmy docenić olej ryżowy, jest zawartość ϕ-oryzanolu. Ten silny przeciwutleniacz bierze udział w procesie metabolizmu katecholoamin, odpowiadających za szereg ważnych procesów związanych z koncentracją, zapamiętywaniem i prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Dodatkowo, uczestniczy w hamowaniu procesu utleniania lipidów, tym samym zapobiegając produkcji wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie komórek. ϕ-oryzanol zmniejsza także stężenie tzw. „złego” cholesterolu oraz zawiera witaminę E, która łagodzi zmęczenie, ułatwia gojenie się ran i hamuje proces starzenia się komórek.

Odsłon 221