Czy słyszałeś o białku pozyskiwanym z… konopi siewnej?

Konopię siewną od lat wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Warto podkreślić, że do produkcji pozyskiwanego z niej białka konopnego nie jest konieczna obróbka termiczna, a plusem jest również fakt, iż do uprawy konopi nie używa się genetycznie modyfikowanych środków. To co wyróżnia tę roślinę spośród innych, to jej wartościowy skład. Białko konopne jest lekkostrawne i hipoalergiczne, a wszystko dzięki obecności edystyny (prostej globuliny), która wchodzi w skład osocza naszej krwi i bierze udział w czynnościach odpornościowych ustroju. Białko konopne dostarcza także potężnej dawki argininy – aminokwasu, z którego w organizmie powstaje tlenek azotu, posiadający zdolność do rozszerzania światła naczyń krwionośnych i poprawiania ukrwienia oraz odżywienia komórek mięśniowych. Jednak to, co najbardziej wyróżnia białko konopne na tle innych białek (np. sojowych), to obecność kwasów tłuszczowych NNKT – omega-3 i omega-6 – w bardzo korzystnym stosunku 3:1. Jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych, to miarka proszku konopnego zwiera 120 kcal, 15 g białka i 3 g tłuszczu.

Odsłon 1 082