Czy można mrozić mleko? Jak robić to poprawnie?



Czasami zdarza się, że w lodówce zostaje nam pół lub niemal cały karton mleka, którego z różnych przyczyn (np. wyjazd) nie wypijemy, ale też nie chcemy go zmarnować. Zamiast więc wylewać mleko do zlewu, można je bezpiecznie i bez większego wysiłku zamrozić. Należy jedynie pamiętać o kilku drobiazgach. Pojemnik, w którym umieszczamy mleko, nie powinien być napełniony nim po brzegi – płyn ten zwiększa swoją objętość i mógłby spowodować w zamrażalniku mały wybuch. Przed mrożeniem należy się również zastanowić, w jakich ilościach będzie nam potrzebne mleko po rozmrożeniu, a następnie zadecydować, czy wygodniej dla nas będzie przelać je do dużego pojemnika czy też kilku mniejszych albo np. do foremki na kostki lodu – dzięki mniejszemu rozmiarowi mleko szybciej się rozpuści. Powinniśmy również pamiętać o tym, aby nie przetrzymywać mleka zbyt długo w zamrażalniku i najlepiej spożyć je w ciągu trzech miesięcy od zamrożenia.  Niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad dotyczących także rozmrażania. Powinno to następować wyłącznie w lodówce – jeśli mleko pozostawimy w temperaturze pokojowej i ogrzejemy do ponad 4°C, może to doprowadzić do namnożenia bakterii, które sprawią nam wiele nieprzyjemności po spożyciu.

Odsłon 1 142