Co odróżnia izolat białka serwatkowego od koncentratu?

Co odróżnia izolat białka serwatkowego od koncentratu? Przede wszystkim skład. W izolatach spotkamy się z większą zawartością samego białka (od 85 do 90%) i towarzyszących mu egzogennych aminokwasów. Ponadto, ważnym punktem jest obniżona zawartość węglowodanów (od 0 do 3%) i tłuszczu (1 – 3%). Proces trawienia tej formy protein jest jeszcze sprawniejszy, co warunkuje szybszą obecnością aminokwasów we krwi. Warto też dodać, że sama rozpuszczalność tej odżywki białkowej jest o wiele lepsza niż koncentratów. Różnica pojawia się również w cenie – preparaty zawierające izolat są zazwyczaj o 30% droższe niż produkty wyposażone w koncentrat. Zarówno izolat, jak i koncentrat białka serwatkowego stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnych protein mleka. Pierwsza opcja jest korzystniejsza ze względu na krótszy czas wchłaniania oraz większą zawartość samego białka w białku. Obniżona zawartość dodatkowych substancji będzie niekwestionowaną zaletą dla osób walczących z nadmierną wagą oraz ceniących sobie wysoką jakość
suplementów. Konceraty serwatkowe są natomiast rekomendowane dla osób, których celem jest przede wszystkim budowa masy mięśniowej. Większa ilość węglowodanów i tłuszczu będzie dodatkowym plusem dla nowo powstałej tkanki mięśniowej. Co więcej ich cena jest niepodważalnie mniejsza od izolatów, dlatego jeżeli chcecie zaoszczędzić pieniądze na inne suplementy to zdecydujcie się na tę odżywkę.



Odsłon 2 401