Chipsy, paluszki, słone przekąski – dlaczego wciąż sięgamy po więcej?

 



Fast foody, tłuste potrawy i słone przekąski powodują w organizmie produkcję substancji, które oddziałują na mózg niczym narkotyk. Mowa o endokannabinoidach, związkach podobnych do substancji psychoaktywnych zawartych w marihuanie. Na samą myśl o przekąskach nasze ślinianki zaczynają pracować, a wówczas jelita wytwarzają endokannabinoidy. Właśnie dlatego zaczynamy odczuwać potrzebę ciągłego jedzenia i mamy większą ochotę na tłuste pożywienie. Badania dowodzą, że niezdrowe jedzenie działa na mózg podobnie jak narkotyki. Naukowcy z University of California, uważają, że taka reakcja jest dowodem na znaczącą rolę jelit w regulacji metabolizmu i przyswajaniu tłuszczów. Podczas badań, największe stężenie endokannabinoidów odnotowano w układzie pokarmowym. Substancje produkowane przez jelita zwiększają produkcję soków trawiennych, tym samym powodując zwiększenie uczucia głodu.

Odsłon 12 617