Bezglutenowe? Wcale nie takie najlepsze…
Dla niektórych ludzi wybór bezglutenowego jedzenia jest koniecznością, bo chorują na celiakię – rzadką nietolerancję glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych obecnych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jeżeli zaliczasz się do tych, którzy nie muszą się obawiać tej mieszanki, pamiętaj, że rezygnacja z tak wartościowego źródła protein to prosta droga do spożywania większej ilości węglowodanów. Nawet jeśli rzeczywiście rezygnujesz z pszenicy i innych glutenowych zbóż – masz do wyboru inne zdrowe ziarna. Przykładowo, wyniki testów opublikowane w „Nutrition Research” pokazały, że ludzie, którzy spożywali posiłki bazujące na połączeniu brązowego i czarnego ryżu, stracili prawie 7 kg w ciągu zaledwie 6 tyg. To o niemal 1,5 kg więcej niż Ci, którzy jedli posiłki z białym ryżem. Jak dobrać odpowiednie ziarno, które pomoże Ci w walce ze zbędnym balastem? Patrz na zawartość błonnika. Zboża są jego doskonałym źródłem, a im więcej błonnika w diecie – tym większa redukcja nadwagi.