„Węgle” w trakcie treningu sposobem na katabolizm
Kortyzol – wróg mięśni
Podczas interwałów oraz intensywnych i długotrwałych treningów siłowych, nasz organizm zwiększa wydzielanie jednego z hormonów katabolicznych – kortyzolu. Tzw. „hormon stresu” m.in.:
- zwiększa rozpad białka
- wpływa na „rozpad mięśni”
- przyczynia się do powstania syndromu przetrenowania
Uzupełnienie węglowodanów, choćby w trakcie treningu, pozwoli na szybszą regenerację organizmu, w rezultacie skutki wydzielania kortyzolu nie będą tak dotkliwe, a i samo jego stężenie może się znacznie zmniejszyć.
Węglowodany a makro
Wiele wątpliwości dotyczących węglowodanów przyjmowanych w czasie treningu pojawia się w odniesieniu do przybierania na wadze. Jest to problem w szczególności osób będących na redukcji. O ile spożyte węglowodany zostaną wliczone w dzienny bilans, a wszystkie ilości będą się zgadzać – nie przytyjemy, a nasze ciało jedynie skorzysta na takim zabiegu.
Przykładowe źródła „węgli”
Źródłem węglowodanów w czasie treningu mogą być np. gotowe do spożycia „żelki” oraz napoje wzbogacone również o BCAA. Określa się, że przy średniej i dużej intensywności powinniśmy spożywać 0-30 g węglowodanów podczas wysiłku trwającego od 35-75 minut oraz 45-60 g węglowodanów co godzinę w przypadku treningu trwającego powyżej 2 h.