Te dania wyglądają tak samo, ale jednak się różnią – zobacz czym
170 kcal różnicy między posiłkami, to niby nie dużo, ale 170 kcal więcej w każdym posiłku w ciągu dnia, to już spora wartość, którą często bagatelizujemy, gdyż w poszczególnych potrawach jej nie zauważamy. Co w takim razie zmienić w swojej diecie, żeby jeść bardziej zdrowo i „fit”?
Paula Norris dietetyczka z Australii, na swoim instagramowym koncie movingdietitian, umieszcza zdjęcia takich samych potraw, które różnią się wyłącznie detalami. I to właśnie te szczegóły decydują o tym, że sałatka ma 300, a nie 600 kalorii.
Za duża ilość oleju, dodatkowa łyżka cukru albo tłusty ser. To tylko niektóre z elementów, które przyczyniają się do tego, że spożywane przez nas posiłki mają znacznie więcej kalorii, niż nam się wydaje i nawet z pozoru zdrowe sałatki mogą stanowić prawdziwą bombę kaloryczną.
Zobacz poniższe przykłady, jak „odchudzić” swoje potrawy. Proste, ale nie dla każdego równie oczywiste.
1.
PO LEWEJ
- 3/4 szklaki muesli
- 100g pełnotłustego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka nasion granatu
PO PRAWEJ
- 1/2 szklanki muesli
- 100g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki jagód
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżeczka nasion granatu
2.
- 280g kurczaka
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia kurczaka
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 marchewki
- 1 pieczarka
- 2 różyczki brokułu
- dressing z 2 łyżeczek sosu sojowego + 2 łyżeczek sosu z ostryg + 2 łyżeczek soku z limonki
PO PRAWEJ
- 150g kurczaka przygotowanego bez tłuszczu
- 1/2 szklanki brązowego ryżu
- 1 łyżeczka sosu sriracha zamiast słodkiego chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 2 pieczarki
- 4 różyczki brokułu
- dressing z 2 łyżeczek sosu sojowego + 2 łyżeczek sosu z ostryg + 2 łyżeczek soku z limonki
3.
- 300g kurczaka usmażonego z dodatkiem 1 łyżki oleju
- 4 cienkie plastry bekonu
- grzanki upieczone z dodatkiem 1 łyżeczki oleju
- dressing majonezowy
- 15g parmezanu
PO PRAWEJ
- 120g grillowanego kurczaka bez dodatku tłuszczu
- 3 plastry czerwonej cebuli do smaku
- grzanki upieczone bez dodatku tłuszczu
- 3 pomidorki cherry i 1/2 małej marchewki
- dressing przyrządzony z 1 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczki musztardy dijon + czosnku
- 5g parmezanu
Obie porcje mają taką samą ilość sałaty, chleba i anchois.
4.
- 200g gotowanego kurczaka
- 1 szklanka ugotowanego jęczmienia perłowego
- 70g sera halloumi
- 1/3 cukinii
- 2 różyczki brokułu
- 1/4 czerwonej papryki
- 50g bakłażanu
- 3 pomidorki cherry
- 1/2 szklanki ziół
- dressing z 2 łyżeczek oliwy z oliwek + 2 łyżeczek octu balsamicznego
PO PRAWEJ
- 100g gotowanego kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanego jęczmienia perłowego
- 35g sera halloumi
- 2/3 cukinii
- 5 różyczek brokułu
- 1/2 czerwonej papryki
- 100g bakłażanu
- 5 pomidorków cherry
- 1/2 szklanki ziół
- dressing 2 łyżeczek octu balsamicznego + 2 łyżeczek musztardy
5.
- 180g steku (untrimmed – z tłuszczem)
- 1 łyżeczka oleju do przyrządzenia steku
- 1 szklanka ugotowanego makaronu ryżowego
- 2 szklanki sałaty
- 2 plastry czerwonej papryki
- 50g awokado
- 30g ogórka
- 2 pomidorki cherry
- dressing z 2 łyżeczki oleju sezamowego + 2 łyżeczek soku z limonki + 1 łyżeczek sosu sojowego
PO PRAWEJ
- 100g grillowanego steku bez dodatku tłuszczu (trimmed – bez tłuszczu)
- 1/2 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
- 2 szklanki sałaty
- 1 plaster czerwonej cebuli
- 25g awokado
- 50g ogórka
- 4 pomidorki cherry
- 1/2 marchewki
- dressing z 1 łyżeczki oleju sezamowego + 2 łyżeczek soku z limonki + 2 łyżeczek sosu sojowego
Obie porcje zawierają taką samą ilość czosnku, mięty, kolendry, chilli i imbiru.
6.
- 180g ugotowanego kurczaka
- 200g pieczonych słodkich ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 50g sera feta
- 4 pomidorki cherry
- 1/2 szklanki szpinaku baby
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/6 średniej cukinii
- dressing z 2 łyżeczek octu balsamicznego + 1 łyżeczki oliwy z oliwek
PO PRAWEJ
- 120g ugotowanego kurczaka
- 100g pieczonych słodkich ziemniaków
- 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 25g sera feta
- 8 pomidorków cherry
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 średniej cukinii
- dressing z 2 łyżeczek octu balsamicznego
7.
- 200g kurczaka
- 2 łyżeczki oleju do usmażenia kurczaka
- 2 szklanki makaronu
- 30g bekonu
- 30g pełnotłustego sera cheddar
- 2 różyczki brokułu, 1 pieczarka
PO PRAWEJ
- 100g ugotowanego lub grillowanego bez dodatku tłuszczu kurczaka
- 1 szklanka makaronu
- 1 łyżeczka kaparów
- 10g niskotłuszczowego sera cheddar
- 1/4 czerwonej papryki, 4 różyczki brokułu, 2 pieczarki
Obie porcje zawierają 100ml passaty pomidorowej, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, 1/4 czerwonej cebuli, 2 anchois, chilli, zioła, sól i pieprz do smaku.
Fot.: Instagram/movingdietitian