Zobacz, jakie połączenia produktów z powodzeniem zastąpią jajka
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania jaj oraz produktów zawierających je w składzie. Z jednej strony są to osoby, które podejmują świadomą decyzję z powodów ideologicznych, inne zaś z powodów zdrowotnych. Jajko jest bardzo silnym alergenem, dlatego coraz powszechniejsze stają się różnego rodzaju alergie i nietolerancje.
Pomijając kwestie zdrowotne i smakowe, jajko pełni odpowiednie funkcje podczas przygotowywania potraw. Szukając dobrego zamiennika musimy zastanowić się, jakie zadanie powinien on pełnić w naszym daniu. Przykładowo, w wypiekach jajka dodają puszystości, wiążą i scalają suche składniki. Ponadto, nadają wilgotności oraz walorów smakowych potrawom. Oto 7 propozycji zamienników:
Oprócz powyższych, popularnymi zamiennikami są również:
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki jogurtu sojowego
- 1 łyżka mąki owsianej, kukurydzianej, sojowej lub z amarantusa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu
- 1/4 szklanki zmielonego tofu