Dlaczego pot ma czasami nieprzyjemną woń?



Na początek warto zaznaczyć, że istnieją różne rodzaje potu – w zależności od naszej diety, czy od powodu z jakiego się pocimy możemy wydzielać nieprzyjemny bądź ten niewyczuwalny dla otoczenia pot. Pierwszym z rodzajów potu jest ten, który wydzielamy z gruczołów ekrynowych podczas aktywności fizycznej. Co najmniej 2/3 energii z pracy mięśni przeobraża się w ciepło – pot przejmuje wtedy rolę regulatora temperatury ciała. Im bardziej człowiek jest aktywny fizycznie, tym większa jest jego skłonność do wydzielania potu, a ten w większości składa się z wody. Najbardziej wonny jest pot wydzielany podczas stresu. Produkują go gruczoły apokrynowe i jedynie pod wpływem bodźców emocjonalnych. Wówczas komórki wydzielnicze tracą część cytoplazmy, co oznacza, że wydzielina potowa jest w tym przypadku bogata w białko i dlatego nieprzyjemnie pachnie. Oczywiście na zapach potu w dużej mierze wpływa nasza dieta, m.in. potwierdzono naukowo zależność ludzkiego zapachu od konsumpcji mięsa, napojów alkoholowych oraz kawy. Co ciekawe, również brokuły, brukselka, kapusta i kalafior, mogą wpływać na nieprzyjemny zapach ciała. Wszystko przez zawarte w nich związki siarki, które uwalniane są po ich konsumpcji i wydalane wraz z potem.

Odsłon 7 157