Czy awokado może być jeszcze zdrowsze? Powstała jego wersja light
Hiszpańska firma Isla Bonita stworzyła awokado, które jak reklamuje, zawiera aż o 70% mniej tłuszczu. Wprawdzie dietetycy przekonują, że tłuszcze zawarte w awokado należą do tych zdrowych, jednak jak widać nie przeszkodziło to w opracowaniu jeszcze bardziej fit alternatywy. Producenci zapewniają, że produkt przeszedł wszelkie niezbędne testy i ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie, a dzięki obniżonej zawartości tłuszczu nadaje się zwłaszcza dla tych, którzy są na diecie i dbają o zdrowe serce. Czym jeszcze charakteryzuje się nowa wersja awokado? Nieco odmienioną, bardziej miękką konsystencją, ma też szybciej dojrzewać i znacznie wolniej tracić świeżość oraz nie brązowieć. Firma zapewnia, że nie jest to spowodowane sztucznymi nawozami, ale naturalnym procesem zachodzącym w tej odmianie. Póki co dietetyczne awokado można kupić wyłącznie w Hiszpanii. Niewykluczone jednak, że przy tak ogromnej popularności tego owocu to tylko kwestia czasu, zanim wersja light będzie szeroko dostępna.