Dlaczego warto jeść… pestki awokado i jak przygotować je do spożycia

Jak przygotować pestkę awokado do spożycia



Nie każdy wie, że jeszcze bardziej odżywcza od samego awokado jest jego pestka! Ponad 70% przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Co więcej, pestka awokado zawiera więcej błonnika rozpuszczalnego niż jakiekolwiek inne warzywo, dlatego warto ją włączyć do codziennego menu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Jak przygotować pestkę do spożycia? Po przekrojeniu awokado, wbij w pestkę nóż, wyjmij ją, umyj, osusz, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C na 2 godziny. Wysuszoną pestkę wyjmij z łupinki, pokrój i zblenduj. Tak uzyskany proszek możesz dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw. Poniżej znajduje się również link z filmikiem instruktażowym.

Odsłon 10 511