Jaką wodę wybrać na trening? Gazowaną, niegazowaną, mineralizowaną?

Czy wiesz, czym należy kierować się przy wyborze wody na trening? Poniżej znajdziesz kilka istotnych informacji, które ułatwią Ci wybór.



Stopień mineralizacji wody

Wybierając wodę podczas zakupów, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jej stopień mineralizacji. Produkty dostępne na rynku możemy podzielić na nisko, średnio i wysokozmineralizowane. Jak łatwo się domyślić, pierwsze z wymienionych zawierają stosunkowo niewielkie, a ostatnie – bardzo duże stężenie składników mineralnych. Chociaż reklamy pojawiające się w mediach bezustannie zachęcają nas do zakupu wód niskozmineralizowanych, to tak naprawdę nie są one najlepszym wyborem, zwłaszcza dla osób aktywnych. O wiele lepsze będą wody średnio lub wysokozmineralizowane, które oprócz tego że dostarczają H2O, to dodatkowo pomagają pokryć zapotrzebowanie organizmu na ważne składniki mineralne.

Zawartość wapnia i magnezu

Wapń i magnez to pierwiastki, których często brakuje w naszej diecie. Na szczęście istnieje prosty sposób na to, aby uzupełnić ich spożycie – należy włączyć do diety dobrą wodę mineralną. Niestety nie każda zawiera odpowiednie dawki tych pierwiastków. Analizując rynkowe produkty warto zwrócić uwagę na to, by dawka magnezu wynosiła nie mniej niż 50mg, a dawka wapnia nie mniej niż 150mg na litr. Do takich wód należą m.in. Muszynianka, Piwniczanka i Staropolanka 2000, a także kilka innych. Ostrożność należy natomiast zachować w przypadku wód zawierających bardzo duże dawki wapnia, przekraczające 500mg na litr. Oczywiście wód tych nie należy się wystrzegać, ale nie ma też potrzeby by pić je litrami. Dawki wapnia przekraczające 1500mg na dobę mogą być niebezpieczne, a należy wziąć pod uwagę, że znaczną część tego pierwiastka dostarczamy z dietą.

Gazowana, czy niegazowana?

To czy wybierzemy wodę z bąbelkami czy bez winno zależeć od naszych preferencji. Warto jednak wiedzieć, że CO2 wykazuje właściwości bakteriostatyczne i konserwujące przez co istotnie przedłuża trwałość wody. Dwutlenek węgla drażniąc błonę śluzową żołądka, zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Jego obecność wpływa też na właściwości smakowe, napój staje się bardziej orzeźwiający. Wód gazowanych powinny jednak unikać osoby z objawami nadkwasoty i choroby wrzodowej. Przeciwwskazaniem do ich spożywania (zwłaszcza tych silnie wysyconych CO2) są poważne choroby układu krążenia i dróg oddechowych.

Certyfikaty i gwarancje jakości

Producenci wód mineralnych często próbują nas skusić rozmaitymi certyfikatami i akredytacjami. Czy mają one jakąś wartość? Niestety najczęściej nie! Przykładowo, oznaczenie mówiące, iż dana woda polecana jest przez Instytut Matki i Dziecka w praktyce oznacza, że może być ona stosowana do przygotowywania posiłków dla malutkich dzieci, co związane jest z jej niską zawartością składników mineralnych. Z kolei oznaczenie mówiące, iż woda jest „krystalicznie czysta” mówi nam tyle samo co „cukier jest słodki, a mleko – białe…”.

Cena

To, że woda pochodzi z drugiego krańca świata może co prawda uzasadniać jej wyższą cenę, ale nie oznacza, że jest ona lepsza niż wody krajowe. Biorąc pod uwagę współczesne realia rynkowe cena 2-3 zł za półtoralitrową butelkę jest do przełknięcia, ale wyższa- to już rozrzutność.

Wnioski

Kupując wodę mineralną powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na stopień jej mineralizacji oraz zawartość poszczególnych składników. Biorąc pod uwagę dość powszechnie występujące niedobory wapnia i magnezu warto wybierać te wody, które dostarczają sporą dawkę tych pierwiastków. Pozostałe, wymienione właściwości wód mineralnych mają drugorzędne znaczenie.

 

Odsłon 8 210