Jak walczyć z utwardzonymi tłuszczami roślinnymi?
W 2014 roku norweskie władze wypowiedziały wojnę producentom żywności zawierającej tłuszcze trans (utwardzone), które odpowiedzialne są m.in. za choroby serca. Nowy przepis zakazuje sprzedawanie jedzenia, w którym znajduje się więcej niż 2 g tłuszczu trans na 100 g produktu. Niezależnie, czy produkt spożywczy pochodzi z Norwegii czy z innych krajów. Norweska regulacja została stworzona w oparciu o model, który działa w Danii (od 2003 r.), Islandii i Austrii. Kanada, w której spożycie przetworzonych tłuszczów roślinnych jest wyjątkowo duże, wprowadziła w 2004 r. najpierw obowiązek umieszczania informacji o ilości tłuszczów trans we wszelkich produktach, a następnie w 2005 r. zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5%. Unia Europejska nie wprowadziła jak na razie żadnych podobnych przepisów ograniczających sprzedaż produktów opartych na szkodliwych tłuszczach. Do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wpłynęła jednak prośba o wydanie opinii naukowej nt ryzyka spożywania trans tłuszczów, która może w przyszłości zmienić się w dyrektywę obowiązującą wszystkie kraje UE.