Ser dojrzewający, jako doskonałe źródło wapnia



Wapń to nie tylko budulec kości i zębów, ale również niezbędny czynnik wielu przemian metabolicznych. Sery dojrzewające to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia (nawet 96-98%). Przy naszym dziennym zapotrzebowaniu wynoszącym 1000 mg, porcja 100 g sera jest w stanie uzupełnić zalecaną ilość w 70-100%. Dzieje się tak dzięki procesowi wydzielania kazeiny w produkcji serów dojrzewających za pośrednictwem podpuszczki, dzięki czemu cały wapń zostaje zatrzymany w serze. Przykładowo twarogi już nie są tak dobrym źródłem wapnia. Decyduje o tym sposób wydzielania kazeiny z mleka. Temu procesowi towarzyszy ucieczka wapnia z kazeiny do serwatki, która jest oddzielana w kolejnym etapie produkcji twarogów i w ostatecznym wyrobie ilość tego składnika jest znacznie niższa. Pamiętaj również, że nadmiar kazeiny w diecie, szczególnie w twarogu, nie jest wskazany, ponieważ w jelitach tworzy ona coś na kształt żelu oblepiającego kosmyki jelitowe, co może powodować zaparcia i stany zapalne. 200 gramów tygodniowo wydaje się być rozsądną dawką i nie ma co jej przekraczać.

Odsłon 1 735