Reverse Diet, czyli przejście z redukcji na masę – jak to działa?
Reverse Diet, w Polsce znana jako „dieta odwrotna”, to zorganizowany proces, który polega na stopniowym zwiększaniu kaloryczności – raz w tygodniu dodajemy 10% węglowodanów oraz 5% tłuszczy do aktualnego zapotrzebowania. A także powolnym zmniejszaniu treningów cardio – raz w tygodniu skracamy 10% długości trwania treningów tlenowych.
Głównym założeniem Reverse Diet jest rozkręcenie metabolizmu oraz zwiększanie masy mięśniowej przy relatywnie jak najmniejszym gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Reverse jest etapem przejścia z ujemnego bilansu kalorycznego do dziennego wymaganego zapotrzebowania na energię. Natychmiastowe przejście z ujemnego bilansu na dodatni skutkowałoby magazynowaniem energii w postaci tłuszczu.
Czas trwania diety powrotnej jest uwarunkowany od deficytu kalorycznego. Dla najlepszych rezultatów powrót powinien trwać od 6-10 tygodni.
Dobrze rozplanowany Reverse to bardziej gęsty oraz znacznie mniej „zalany” tłuszczem mięsień, a co za tym idzie – krótszy okres redukcji.