Przepis na owsiankę z jabłkiem i rodzynkami
1. Składniki
– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g)
– 1 średnie jabłko (180 g)
– łyżka rodzynek (15 g)
– łyżeczka jagód goji (4 g)
– łyżka orzechów włoskich (15 g)
– kubek jogurtu naturalnego (200 g)
– przyprawy: cynamon
2. Sposób przyrządzenia
Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły i dodajemy resztę składników: jogurt naturalny, pokrojone jabłko (posypujemy je cynamonem), rodzynki, jagody goji oraz orzechy włoskie. Owsianka gotowa!
3. Wartości odżywcze
Białko: 18,3 g
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 17,5 g
Błonnik: 10,2 g
Łączna wartość kaloryczna: 551 kcal