Ładunek glikemiczny – czy wiedziałeś, że jest równie ważny co indeks? Zobacz, jak go obliczyć
Na ładunek glikemiczny wpływają dwie zmienne: wartość indeksu glikemicznego (IG) oraz wielkość porcji (W – zawartość węglowodanów w danej gramaturze) i wyraża go wzór ŁG = (W * IG) / 100. Idea ładunku glikemicznego oparta jest na założeniu, że spożywając małą ilość produktu z wysokim IG, nie dochodzi do negatywnego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Aby to zobrazować, warto porównać dwa produkty spożyte w standardowych porcjach o niskim i wysokim IG i tu np. arbuz z wysokim IG o wartości 72, zawiera w 300 g porcji 29 g węglowodanów i ma w związku z tym ładunek glikemiczny równy 20,9, z kolei komosa ryżowa, o niskim IG wynoszącym 35, zawiera w 100 g porcji 58,5 g węglowodanów i ŁG 20,5, a więc bardzo podobny do arbuza. Chcąc uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi warto zatem brać pod uwagę zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny i nie spożywać produktów z IG powyżej 60 i ŁG powyżej 20.