5 porad, dzięki którym udoskonalisz swoją technikę martwego ciągu
1. Głowa do góry Śledząc głową ruch sztangi, czego rezultatem jest przyciśnięcie brody do klatki piersiowej, znacznie przeciążasz odcinek szyjny. Prawidłowo wykonany martwy ciąg to utrzymanie głowy w pozycji neutralnej, wzdłuż kręgosłupa, tak by powracając do pozycji pionowej patrzeć prosto przed siebie. 2. Klatka do przodu Już na początku, gdy przyjmujesz pozycję wyjściową, postaraj się wypiąć klatkę w przód. Zachowasz tym samym prawidłowe ustawienie podczas reszty wykonywanego ruchu. Efekt będzie łatwiej uzyskać jeśli ściągniesz łopatki – pozwoli to na większe napięcie i rozciągnięcie mięśni z przodu. 3. Blokuj biodra Po tym jak sztanga minie kolana kieruj biodra do przodu poprzez jak największe napięcie mięśni pośladkowych. Nie musisz ich przesadnie wypychać, wystarczy, że całe Twoje ciało będzie w jednej linii. 4. Zablokuj łokcie Wiele osób popełnia zaczyna martwy ciąg z ugiętymi łokciami. Próbując wyrwać sztangę do góry, co grozi zerwaniem bicepsa lub inną kontuzją. Wyprostowane i zablokowane łokcie mają duży wpływ na prawidłowe napięcie całego ciała. 5. Napnij najszersze grzbietu Wskazówka ta ma na celu poprawnie ustawić Twoje plecy, wzmocnić napięcie mięśni i stworzyć jak najlepszą pozycję początkową. Unoszenie sztangi z ziemi wymaga mocnego napięcia mięśni najszerszych grzbietu, co jednocześnie wzmocni napięcie mięśni głębokich core.