7 wskazówek, jak wyciągnąć 100% korzyści ze swojego śniadania

Jak dobrze wykorzystać swoje śniadanie i mieć energię na cały dzień?



1. Wykorzystaj pobudzony metabolizm

Metabolizm po przebudzeniu bardzo szybko się nakręca i staje się niezwykle efektywny. To co zjemy i w jakich ilościach może mieć wpływ na nasze samopoczucie w ciągu całego dnia.

2. Różnorodność

Jest ważna głównie z punktu widzenia składników odżywczych. Warto pamiętać o produktach bogatych w witaminy, minerały i błonnik.

3. Jaja będą dobrym rozwiązaniem

To źródło tłuszczów i białka, a także witamin i minerałów. Dzięki temu, śniadanie w którym znajdują się jajka będzie niezwykle sycące.

4. Warzywa na śniadanie

Zwłaszcza zielone, będą dobrym uzupełnieniem śniadania, gdyż zawierają antyoksydanty potrzebne do uzupełniania braków po nocy, a także witaminy i minerały, które pozwolą uruchomić szereg procesów na cały dzień.

5. Uważaj na cukry

Rano potrzebujemy bardzo dużej ilości węglowodanów, które nas pobudzają i „rozruszają”. Warto jednak wybierać węglowodany złożone i unikać tych przetworzonych, które bardzo szybko podniosą poziom cukru we krwi i tak samo szybko go obniżą wywołując spadek energii.

6. Dużo wody

Po kilku godzinach snu nasz organizm jest odwodniony. Aby pobudzić metabolizm, przyspieszyć przemianę materii oraz uruchomić inne procesy życiowe, warto tuż po przebudzeniu wypić szklankę wody.

7. Kiedy pić kawę?

Kawa jest jak najbardziej dobrym składnikiem diety, gdyż zawiera antyoksydanty i polifenole, jednak picie jej tuż po przebudzeniu to zły pomysł. Po obudzeniu się poziom kortyzolu jest podniesiony, a kawa może zwiększać jego ilość. Pij kawę na godzinę po przebudzeniu i po posiłku.

Odsłon 3 975