7 produktów na lepsze trawienie
7 produktów na lepsze trawienie 1. Burak – zawarte w nim betacyjany usprawniają proces detoksykacji w wątrobie i pobudzają wytwarzanie żółci. 2. Mięta – wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz pomaga uregulować częstotliwość skurczów jelit. 3. Koper włoski – łagodzi zaburzenia gastryczne, uczucie pełności, ból brzucha i wzdęcia, przywraca prawidłową perystaltykę jelit. 4. Rukola – pobudza trawienie tłuszczów, stymuluje przepływ żółci, usprawnia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z wątroby. 5. Karczoch – zawiera kwasy kawoilochinowe, które przyspieszają wytwarzanie żółci w wątrobie i pobudzają jej przepływ. 6. Nasiona kminku – łagodzą bolesne wzdęcia i działają lekko przeciwskurczowo, zalecane są szczególnie przy kolkach. 7. Lukrecja – chroni ściany żołądka i jelit przed szkodliwym działaniem kwasów żołądkowych, wspomaga trawienie.