6 nasion i ich właściwości zdrowotne

6 nasion i ich właściwości zdrowotne. Pestki granatu – zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminę C, która wpływa zarówno na zwiększanie odporności organizmu jak i przyspieszenie spalania tłuszczu. Nasiona chia – zdobywają swoją popularność na całym świecie. Co ciekawe, nasiona te są bogate w wapń, który wspomaga pracę kości i wzmacnia je. Nasiona dyni – to idealny sposób na uzupełnienie składników odżywczych w diecie. Pomagają one utrzymywać wysoki poziom energii w komórkach dzięki wysokiej ilości żelaza. Sezam – zawiera kwas linolowy niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Kwasy omega-6 pomagają także kontrolować poziom cholesterolu. Nasiona lnu – zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, udarów i cukrzycy. Zawierają kwasu omega-3, które zmniejszają stany zapalane, a także pomagają w utracie tkanki tłuszczowej. Kiełki pszenicy – wzmacniają układ odpornościowy oraz zapobiegają chorobom układu krążenia i nowotworom.

Odsłon 1 488