4 kroki do długowieczności – parzenie kawy po grecku
Jak parzyć kawę po grecku? Napar przyrządza się w metalowym tygielku z długą rączką, który nosi nazwę briki. Najlepsze są te ze stali nierdzewnej. Choć do ich wykonania używa się też miedzi i aluminium, metale te reagują z związkami kwasowymi z kawy, co może zmieniać jej smak i wpływać niekorzystnie na zdrowie. 1. Po wypełnieniu briki odpowiednią ilością bardzo gorącej, choć nie wrzącej wody, dodaj do niej bardzo drobno zmieloną kawę, zwykle 1-2 kopiaste łyżeczki na filiżankę, oraz pożądaną ilość cukru. 2. Całość mieszaj do momentu, aż kawa opadnie na dno, a cukier się rozpuści. 3. Postaw briki na kuchence i powoli doprowadź wodę do wrzenia. Gdy tylko zacznie podnosić się piana, odstaw tygielek na bok na ok. minutę. 4. Nalej napar do filiżanek wraz z najważniejszą jego częścią, czyli pianą. Podawaj ze szklanką zimnej wody.