15 sycących produktów, czyli co jeść, aby się najeść

Wiesz, które produkty są najlepszym źródłem błonnika? Oto co powinieneś jeść, by jak najdłużej odczuwać sytość.



Produkty o naturalnie wysokiej zawartości błonnika powinny być kluczowym składnikiem Twojej diety, jeżeli chcesz dostarczać swojemu organizmowi cennych składników odżywczych i zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej.

1. Hummus
Rośliny strączkowe są bogatym źródłem błonnika, s ciecierzyca nie jest tu wyjątkiem. W 3 łyżkach stołowych humusu, czyli pasty zrobionej z tego warzywa, mieści się aż 2,7 gramów białka. Pamiętaj jedynie, by zwrócić uwagę na to, co dodajesz do swojego humusu. Przykładowo: pity zrobione z białej mąki pszennej nie będą tak sycące jak te z pełnych ziaren. Najlepiej byłoby, gdybyś w paście maczał surowe warzywa.

2. Owsianka
W 100-gramowej porcji górskich płatków owsianych znajdziesz aż 6,9 gramów błonnika. Poza tym płatki owsiane zawierają tzw. błonnik rozpuszczalny, który dba o odpowiedni poziom cholesterolu oraz błonnik nierozpuszczalny, dzięki któremu dłużej jesteś syta.

3. Awokado
Pewnie wiesz już, że awokado zawiera sporą dawkę zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale poza tym zawiera także znaczną ilość błonnika. Jedno średnie wielkości awokado zawiera aż 13,5 gramów tego sycącego składnika.

4. Soczewica
Soczewica to takie 2w1, bo nie dość, że zawiera sporą ilość błonnika to jeszcze równie sporą ilość białka. W 1/4 szklanki soczewicy znajdziesz 3,9 gramów błonnika i prawie 4,5 gramów białka.

5. Brukselka
Młoda brukselka należy do rodziny warzyw krzyżowych, z których wszystkie są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych. Jedna szklanka ugotowanej brukselki zawiera 4,1 gramów błonnika. I chociaż nie wszyscy przepadają za ich lekko gorzkim smakiem, to chyba warto się do nich przekonać.

6. Brokuł
Brokuł to także kolejny członek rodziny warzyw krzyżowych. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, dzięki którym zmniejsza ryzyko zachorowania na raka a przy okazji jedząc go, znacząco zwiększasz ilość błonnika w Twoim organizmie. Jedna szklanka ugotowanego brokuła zawiera 5,1 gramów błonnika.

7. Jarmuż
Nie bez powodu jarmuż jest teraz na topie. Każde warzywo o tak intensywnym, ciemnozielonym kolorze jest zdrowe i wypełnione antyoksydantami. Jeżeli chodzi o zawartość błonnika, to dwie szklanki surowego jarmużu zapewnią Ci 4,8 gramów tego składnika.

8. Maliny
Intensywny, ciemny kolor malin, może nam podpowiadać, że to kolejne cenne źródło antyoksydantów. Poza tym maliny zawierają sporą dawkę witaminy C. Jedz więc te owoce do woli, bo jedna szklanka malin zawiera aż 8 gramów błonnika.

9. Gruszki
Średniej wielkości gruszka zawiera 5,5 gramów błonnika, więc zapakowana do pracy lub szkoły jako przekąska, jest zawsze dobrym wyborem. No i ten smak!

10. Jabłka
To kolejna przepyszna i bogata w składniki odżywcze opcja dla wszystkich miłośników polskich owoców. Średniej wielkości jabłko zawiera 4,4 gramów błonnika i mnóstwo zdrowej słodyczy.

11. Jęczmień
Jęczmień jest liderem w kategorii ziaren o najwyższej zawartości błonnika. Jedna szklanka ugotowanego jęczmienia perłowego zawiera 6 gramów błonnika. Jedz go do obiadu lub dodawaj do sałatek i zup.

12. Marchewka
Nie dość, że warzywo to sprawi, że będziesz dłużej syty, to jeszcze dostarczysz swojemu organizmowi sporą dawkę beta-karotenu. Małe marcheweczki baby to najprostszy sposób na zdrowa i pyszną przekąskę – 7 takich maleństw zawiera 3 gramy błonnika.

13. Nasiona chia
Czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to megauniwersalny produkt spożywczy. Pasują do wszystkiego: od jogurtu poprzez kalafior aż do ciasteczek z masłem orzechowym. Jakby tego było mało: dwie łyżki stołowe nasion chia zawierają 9,8 gramów błonnika.

14. Karczochy
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, jak zdrowe są karczochy. Są niskokaloryczne, a ponieważ trzeba się trochę napracować, żeby się do nich dobrać, spowalnia to sam proces jedzenia, co zawsze dobrze działa na Twoją sylwetkę. Poza tym jeden średni karczoch zawiera aż 10,3 gramów błonnika. Możesz zjadać je w całości lub dodawać jedynie samo serce do pizzy lub makaronu, by zapewnić sobie dodatkową porcję błonnika w pożywieniu.

15. Migdały
Migdały to doskonałe źródło białka, zdrowego tłuszczu i błonnika. Już 1/4 szklanki zawiera 4,5 gramów tego ostatniego. Miej je zawsze pod ręką, bo garść migdałów to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek.

Odsłon 15 682