13 produktów spożywczych zakazanych w niektórych krajach

Względy kulturowe, specyficzne podejście do zdrowia, kwestie ochrony środowiska – to tylko kilka powodów, dlaczego niektóre kraje zakazują u siebie konkretnych produktów spożywczych. Czasami władze decydują się na takie obostrzenia, chcąc ochronić rodzime produkty przed konkurencją z zewnątrz. Zobacz, gdzie i jakich produktów tamtejsi konsumenci nie uraczą.



1. Łosoś hodowlany

Wiele badań udowodniło, że w łososiu hodowlanym znajdują się toksyny niebezpieczne dla zdrowia. Ponadto, sama jego hodowla jest szkodliwa dla środowiska. W związku z tym Australia i Nowa Zelandia zakazały sprzedaży i konsumpcji tego gatunku ryby pochodzącej z zamkniętych chowów.

2. Kinder Niespodzianka

Sprzedaż tego przysmaku zakazana jest w USA. Amerykanie uznali, że uzależnia on młodych ludzi i jest niebezpieczny, ponieważ zabawka znajdująca się wewnątrz produktu, może być przypadkiem zjedzona.

3. Foie Gras

Wiele krajów, w tym Polska, zakazała produkcji tego specyficznego przysmaku. Można go jednak importować i sprzedawać. Powodem kontrowersji wokół tego dania, jest okrucieństwo wobec zwierząt – aby wątroby gęsi i kaczek były odpowiednio otłuszczone (10 razy większe niż u normalnych ptaków), tuczy się je za pomocą sond.

4. Czarny kawior

Cieszący się największym prestiżem czarny kawior bieługi zakazany jest w USA od 2005 r. Ryba, z której jest pozyskiwany należy do gatunków zagrożonych wyginięciem.

5. Guma do żucia

Singapur to miasto, które słynie z czystości. Jednym z elementów walki z brudem na ulicach było zakazanie… żucia gum. Sprzedawanie, kupowanie lub żucie gumy grozi tam wysoką grzywną.

6. Keczup

Władze Francji w celu chronienia narodowej tradycji kulinarnej zdecydowały, że ograniczą dostępność pewnych produktów w szkolnych stołówkach. Należy do nich właśnie ten pomidorowy przysmak.

7. M&M’s

Do zakazu sprzedaży tego produktu, skłoniła władze Szwecji ochrona przed konkurencją ich bardzo podobnego rodzimego produktu – M by Mondelez.

8. Olejek sasafrasowy

Wyciągu z kory i korzeni sasafrasu zakazało USA ze względu na jego właściwości rakotwórcze.

9. Ryba fugu

Ryba fugu to narodowy przysmak Japończyków. Jej wnętrzności oraz ikra zawierają silnie toksyczną tetrodotoksynę, dlatego źle przyrządzona może nawet zabić jedzącego. Z tego powodu wiele krajów, w tym właśnie Japonia czy USA, zakazuje przyrządzania jej przez kucharzy nie posiadających specjalnej licencji.

10. Haggis

Specjał szkockiej kuchni narodowej przygotowywany z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. To kolejny produkt, którego zakazano w USA.

11. Płetwy rekina

W Chińskiej kulturze zupa z płetw rekina jest tradycyjnym daniem przygotowywanym na specjalne okazje lub by uhonorować zacnych gości. Jednak jej przyrządzenie wiąże się z powolną i bolesną śmiercią zwierzęcia, dlatego m.in. Kanada zakazała handlowania płetwami rekinów.

12. Mleko niepasteryzowane

Choć w wielu krajach Europy wciąż powszechnie pije się niepasteryzowanego mleko, w USA jest ono zabronione i uznawane za niezwykle szkodliwe.

13. Okoń morski

Wielka Brytania zakazała handlu okoniem morskim, ponieważ w ostatnich latach populacja tego gatunku gwałtownie spada.

Odsłon 3 850