Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek

Olej rzepakowy vs oliwa z oliwek Dużo mówi się o zaletach oliwy z oliwek, a zapomina o oleju rzepakowym. A tymczasem olej rzepakowy zawiera 10x więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. O tym, że olej rzepakowy jest bardzo wartościowym tłuszczem świadczy również idealna proporcja omega-6 do omega-3, która wynosi 2:1. Jest to idealna proporcja z punktu widzenia potrzeb żywieniowych. W przypadku oliwy z oliwek stosunek ten wynosi 9:1. Olej rzepakowy wyróżnia się również mniejszą niż oliwa z oliwek zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na organizm i zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. W oleju rzepakowym znajduje się 7% nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast w oliwie z oliwek dwukrotnie więcej, bo aż 15 %. W pojedynku pomiędzy olejem a oliwą nie ma ani wygranego, ani przegranego, ponieważ każdy ma swoje zalety. Warto mieć w kuchni zarówno olej rzepakowy, który świetnie nadaje się do smażenia, jak i oliwę z oliwek, którą można dodawać do sałatek i sosów.

Odsłon 6 605