Te dania wyglądają tak samo, ale jednak się różnią – zobacz czym

170 kcal różnicy między posiłkami, to niby nie dużo, ale 170 kcal więcej w każdym posiłku w ciągu dnia, to już spora wartość, którą często bagatelizujemy, gdyż w poszczególnych potrawach jej nie zauważamy. Co w takim razie zmienić w swojej diecie, żeby jeść bardziej zdrowo i „fit”?



Paula Norris dietetyczka z Australii, na swoim instagramowym koncie movingdietitian, umieszcza zdjęcia takich samych potraw, które różnią się wyłącznie detalami. I to właśnie te szczegóły decydują o tym, że sałatka ma 300, a nie 600 kalorii.

Za duża ilość oleju, dodatkowa łyżka cukru albo tłusty ser. To tylko niektóre z elementów, które przyczyniają się do tego, że spożywane przez nas posiłki mają znacznie więcej kalorii, niż nam się wydaje i nawet z pozoru zdrowe sałatki mogą stanowić prawdziwą bombę kaloryczną.

Zobacz poniższe przykłady, jak „odchudzić” swoje potrawy. Proste, ale nie dla każdego równie oczywiste.

1.

PO LEWEJ

  • 3/4 szklaki muesli
  • 100g pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka nasion granatu

PO PRAWEJ

  • 1/2 szklanki muesli
  • 100g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka nasion granatu

2.

PO LEWEJ

  • 280g kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia kurczaka
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 marchewki
  • 1 pieczarka
  • 2 różyczki brokułu
  • dressing z 2 łyżeczek sosu sojowego + 2 łyżeczek sosu z ostryg + 2 łyżeczek soku z limonki

PO PRAWEJ

  • 150g kurczaka przygotowanego bez tłuszczu
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha zamiast słodkiego chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 pieczarki
  • 4 różyczki brokułu
  • dressing z 2 łyżeczek sosu sojowego + 2 łyżeczek sosu z ostryg + 2 łyżeczek soku z limonki

3.

PO LEWEJ

  • 300g kurczaka usmażonego z dodatkiem 1 łyżki oleju
  • 4 cienkie plastry bekonu
  • grzanki upieczone z dodatkiem 1 łyżeczki oleju
  • dressing majonezowy
  • 15g parmezanu

PO PRAWEJ

  • 120g grillowanego kurczaka bez dodatku tłuszczu
  • 3 plastry czerwonej cebuli do smaku
  • grzanki upieczone bez dodatku tłuszczu
  • 3 pomidorki cherry i 1/2 małej marchewki
  • dressing przyrządzony z 1 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżeczki musztardy dijon + czosnku
  • 5g parmezanu

Obie porcje mają taką samą ilość sałaty, chleba i anchois.

4.

PO LEWEJ

  • 200g gotowanego kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego jęczmienia perłowego
  • 70g sera halloumi
  • 1/3 cukinii
  • 2 różyczki brokułu
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 50g bakłażanu
  • 3 pomidorki cherry
  • 1/2 szklanki ziół
  • dressing z 2 łyżeczek oliwy z oliwek + 2 łyżeczek octu balsamicznego

PO PRAWEJ

  • 100g gotowanego kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanego jęczmienia perłowego
  • 35g sera halloumi
  • 2/3 cukinii
  • 5 różyczek brokułu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100g bakłażanu
  • 5 pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki ziół
  • dressing 2 łyżeczek octu balsamicznego + 2 łyżeczek musztardy

5.

PO LEWEJ

  • 180g steku (untrimmed – z tłuszczem)
  • 1 łyżeczka oleju do przyrządzenia steku
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu ryżowego
  • 2 szklanki sałaty
  • 2 plastry czerwonej papryki
  • 50g awokado
  • 30g ogórka
  • 2 pomidorki cherry
  • dressing z 2 łyżeczki oleju sezamowego + 2 łyżeczek soku z limonki + 1 łyżeczek sosu sojowego

PO PRAWEJ

  • 100g grillowanego steku bez dodatku tłuszczu (trimmed – bez tłuszczu)
  • 1/2 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
  • 2 szklanki sałaty
  • 1 plaster czerwonej cebuli
  • 25g awokado
  • 50g ogórka
  • 4 pomidorki cherry
  • 1/2 marchewki
  • dressing z 1 łyżeczki oleju sezamowego + 2 łyżeczek soku z limonki + 2 łyżeczek sosu sojowego

Obie porcje zawierają taką samą ilość czosnku, mięty, kolendry, chilli i imbiru.

6.

PO LEWEJ

  • 180g ugotowanego kurczaka
  • 200g pieczonych słodkich ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 50g sera feta
  • 4 pomidorki cherry
  • 1/2 szklanki szpinaku baby
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/6 średniej cukinii
  • dressing z 2 łyżeczek octu balsamicznego + 1 łyżeczki oliwy z oliwek

PO PRAWEJ

  • 120g ugotowanego kurczaka
  • 100g pieczonych słodkich ziemniaków
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 25g sera feta
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 średniej cukinii
  • dressing z 2 łyżeczek octu balsamicznego

7.

PO LEWEJ

  • 200g kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju do usmażenia kurczaka
  • 2 szklanki makaronu
  • 30g bekonu
  • 30g pełnotłustego sera cheddar
  • 2 różyczki brokułu, 1 pieczarka

PO PRAWEJ

  • 100g ugotowanego lub grillowanego bez dodatku tłuszczu kurczaka
  • 1 szklanka makaronu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 10g niskotłuszczowego sera cheddar
  • 1/4 czerwonej papryki, 4 różyczki brokułu, 2 pieczarki

Obie porcje zawierają 100ml passaty pomidorowej, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, 1/4 czerwonej cebuli, 2 anchois, chilli, zioła, sól i pieprz do smaku.

Fot.: Instagram/movingdietitian

Odsłon 15 515