Tarta z burakami i kozim serem (przepis + wartości odżywcze)

Poniżej przedstawiamy Wam łatwy przepis na pyszną tartę, który koniecznie musicie wypróbować. Smacznego!



Wartości odżywcze (na 100g)
175,15 kcal / 5,32 g białka / 16,10 g węglowodanów / 10,53 g tłuszczu / 1,79 g błonnika
Czas przygotowania
40 minut

Składniki (na 5 porcji / 1 porcja = 249 g)
– 4 buraki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szklanka mleka 2% tł.
– 3 jajka
– 5 łyżek serka koziego
– 5 łyżek mąki kukurydzianej
– 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
– ¼ szklanki mąki jaglanej
– 18 łyżeczek (90g) masła
– ¼ szklanki wody
– ząbek czosnku
– szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masło posiekaj wraz z mąką kukurydzianą, pełnoziarnistą, jaglaną i solą. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
2. Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Następnie wyłóż je równomiernie na pergaminie, przypraw solą i pieprzem i piecz przez ok. 25 minut.
3. Spód tarty wyjmij z lodówki i podpiecz ok. 15 minut. Przez ten czas wymieszaj jaja z mlekiem, dodaj pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Podpieczony spód wyłóż plastrami buraków. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut, na złoty kolor.

Źródło: dietmap

Odsłon 395