Szparagi – jaki rodzaj wybrać, jak rozpoznać te świeże oraz jak je przyrządzić

szparagi



Szparagi występują w trzech odmianach – białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, biały szparag będzie odpowiedni, pamiętaj jednak, że przed ugotowaniem należy go obrać. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku powinni wybrać kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat. Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, a ściśnięta nasada powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 min, kolorowe 5-8 min. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.

Odsłon 671