Suszone owady, smoła, enzym z żołądków… – jesz to i nawet o tym nie wiesz

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, co tak naprawdę jemy. Z pozoru naturalne składniki potraw i produktów spożywczych często pozyskiwane są w dość zaskakujący sposób. Sprawdź jakie.

Czerwony barwnik powstaje z suszonych… owadów
Czerwony barwnik stosowany w wielu produktach spożywczych, to karmin, składnik opisany na opakowaniach jako E120.  Niewiele osób wie, że ten naturalny ciemnoczerwony barwnik, jest zrobiony z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi.

Produkty mleczne z dodatkiem wodorostów
Karagen to polisacharyd, który jest wyciągiem z wodorostów jadalnych. Powszechnie stosuje się go w produktach mlecznych i mięsnych oraz do produkcji żeli i galaret. Niektóre badania wskazują na zależność spożywania karagenu i zwiększenia zachorowania na nowotwór, ale w przypadku zwierząt. Nie ma dowodów na to, że jest on zagrożeniem dla zdrowia ludzi.

Detergenty do mycia naczyń w ryżu i makaronie
Boraks
jest składnikiem wielu detergentów i środków przeciwgrzybiczych. Stosuje się go również w przemyśle spożywczym. Oznaczony jest jako E285 i występuje w niektórych gotowych potrawach z makaronu i ryżu, aby nadać im „ciągnącą się” konsystencję. Jest on zakazany w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie, ale dozwolony w krajach UE. Zdaniem Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności E285 nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Za słodki smak deserów odpowiada esencja z gruczołów analnych bobra
Esencja z gruczołów analnych bobrów (kastoreum) jest odpowiedzialna za smak i aromat niektórych lodów m.in. waniliowych, truskawkowych i malinowych. To akurat całkowicie bezpieczny składnik.

Żółty barwnik pochodzi ze smoły węglowej
Żółty barwnik zwany tartrazyną (E102) pozyskiwany jest ze smoły węglowej (produktu ubocznego w przemyśle naftowym). Tartazyną barwi się przede wszystkim produkty w proszku (napoje i zupy), a także wyroby cukiernicze, kukurydzę konserwową, napoje bezalkoholowe, galaretki, likiery owocowe, dżemy, płatki zbożowe, miód sztuczny i musztardy.

Podpuszczka w serach to enzym z żołądków
Wiele serów ma w swoim składzie podpuszczkę, która jest enzymem trawiennym wydobywanym z żołądków cieląt. Dodaje się ją, aby ser miał lepszą konsystencję. Nie jest szkodliwym składnikiem.

Odsłon 4 109