Ryby mrożone nie tracą wartości odżywczych

rybymrożone

Ryby mrożone nie tracą wartości odżywczych Utarło się przekonanie, że ryby mrożone są gorszej jakości, ponieważ pod wpływem niskich temperatur tracą swe najcenniejsze składniki- nie jest to prawdą, a ewentualne straty prozdrowotnych składników są minimalne. Problem z rybami mrożonymi tkwi w dwóch zupełnie innych kwestiach. Pierwsza to skład produktu mrożonego i zawartość w nim tzw. glazury. Producenci bardzo często oszukują i okazuje się, że 50% produktu stanowi nie ryba, a… wspomniana glazura. Prawidłowo przechowywana i zdrowa mrożona ryba ma glazurę w minimalnej ilości, w równomiernej warstwie i o przejrzystym kolorze. To istotna kwestia, bo niejednokrotnie glazura bogata jest w sztuczne substancje i zawyża objętość towaru, sprawiając, że płacimy za lód! Drugą kwestią jest sposób rozmrażania ryby. Aby nie doszło do ogromnych strat substancji odżywczych, powinny one być rozmrażane powoli (np. w lodówce), a nie za pomocą „szoku termicznego”, np. w kuchence mikrofalowej.

Odsłon 899

Może Ci się również spodoba