Przepis na potreningowy mus ze słodkich ziemniaków i bananów + wartości odżywcze

Wraz z nadejściem jesieni i zbliżającą się zimą, wielu z Nas szuka sposobu do budowania czystej masy mięśniowej. Oto potrawa, która pomoże Wam odzyskać siły po ciężkim treningu i zregenerować mięśnie, na które tak ciężko pracujecie. Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę A, błonnik, magnez i beta-karoten. Beta-karoten m.in. przeciwdziała astmie i chorobom serca, jak również zmniejsza ryzyko nowotworów. Z kolei banany są doskonałym źródłem witaminy A i C oraz błonnika i potasu. Łączymy je ze sobą, by zafundować naszemu organizmowi zdrową dawkę energii, pomóc mięśniom w regeneracji i przede wszystkim zaspokoić swój potreningowy głód.



Składniki (na 8 porcji):
– 4 średnie słodkie ziemniaki
– 2 dojrzałe żółte banany
– 1/4 szklanki mleka migdałowego
– 2 łyżki cukru kokosowego (lub miodu/stewii)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– szczypta cynamonu
– garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

1

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 200°C.
2. Ziemniaki umyj pod zimną wodą, ponakłuwaj widelcem, odetnij końce, umieść na blasze.
3. Banany obierz i umieść na tej samej blasze co ziemniaki, całość włóż do piekarnika.
4. Banany piecz ok. 25-30 minut, z kolei ziemniaki ok. 45 minut (do godziny), aż będą miękkie.
5. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw ziemniaki aby nieco ostygły, a następnie obierz.
6. Pokrój ziemniaki, banany i wrzuć do blendera.
7. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę (jeśli będzie trzeba dodaj więcej mleka i oleju).
8. Dopraw do smaku cynamonem, posyp posiekanymi orzechami.

Makroskładniki w 1 porcji:
226 kcal / 2g białka / 44g węglowodanów / 16g cukru / 5g tłuszczu / 6g błonnika

Smacznego!

Odsłon 1 968