Przepis na cytrusowe „shot” galaretki bez żelatyny

Agar agar to całkowicie naturalna, bezsmakowa i bezwonna substancja pozyskiwana z glonów morskich – krasnorostów. Z powodzeniem zastępuje ona żelatynę zwierzęcą, a także dostarcza kwasów omega-3, błonnika, witaminy B6, E i K oraz kwasu foliowego.



Przepis na cytrusowe „shot” galaretki

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 4 dużych pomarańczy
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
  • 1 łyżeczka substancji żelującej agar agar

Sposób przygotowania:

1. Zlej wszystkie soki do garnka, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu.
2. Wsyp agar agar i mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
3. Przelej gorący płyn do wydrążonych połówek pomarańczy, lekko przestudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Po zastygnięciu, pokrój pomarańcze w ćwiartki – będzie wygodniej zjeść. Smacznego!

Z wykorzystaniem agar agar, możesz skomponować wiele innych owocowych galaretek.

A jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości na imprezie, dodaj do soków ulubionego alkoholu i podaj w formie jelly shotów.

Odsłon 1 572