Prosty przepis na pożywne śniadanie z batatem i avocado

Czasami najprostsze przepisy, są najlepsze i ten właśnie taki jest. Przyrządzenie tego śniadania zajmie Ci ok. 30 minut. Być może nie jest to najszybsze danie, ale dla wartości odżywczych i smaku jakie posiada, warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży batat
  • 4 jajka
  • 1/2 avocado
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
2. Obierz i pokrój batata na 4 plastry, następnie ułóż je na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika na 20 minut – po 10 minutach obróć plastry na drugą stronę.
3. W międzyczasie usmaż jaja sadzone.
4. Obierz awokado i pokrój w plasterki, posiekaj szczypiorek.
5. Na upieczone bataty połóż jajko, awokado, posyp szczypiorkiem i dopraw przyprawami. Smacznego!

Wartości odżywcze na 1 porcję:

92 kalorie / 9 g węglowodanów / 7 g białka / 9 g tłuszczu

Odsłon 448