Pełnoziarniste pancakesy z batatami

Oto łatwy przepis na pancakesy z batatów, które wykonasz w 15 minut. Smacznego!



Wartości odżywcze (na 100 g)
185,93 kcal / 5,15 g białka / 27,06 g węglowodanów / 6,54 g tłuszczu / 2,95 g błonnika
Czas przygotowania
15 min+

Składniki (na 3 porcje / 1 porcja = 205 g)
– 1 batat
– 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
– ⅔ szklanki mleka migdałowego
– 2 łyżeczki miodu
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Batata obierz i pokrój na mniejsze części, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz przez 20 minut.
3. W między czasie do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko migdałowe, miód, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko zmiksuj przy użyciu blendera.
4. Upieczone bataty przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładkie puree, a następnie przy użyciu silikonowej szpatułki połącz z wcześniej przygotowanymi składnikami. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie konieczności dodaj do niego więcej mąki.
5. Na patelni rozgrzej oliwę. Porcję ciasta nakładaj łyżką i smaż okrągłe placuszki.
6. Upieczone pancakesy przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać z jogurtem naturalnym.

Odsłon 2 488