Pasta jaglana z wędzonej makreli

Prosty przepis na pastę jaglaną, która z razowym pieczywem stworzy smaczne i pełnowartościowe śniadanie.



Wartości odżywcze (na 100g)
108,72 kcal / 9,31 g białka / 6,46 g węglowodanów / 5,40 g tłuszczu / 0,73 g błonnika
Czas przygotowania
30 minut

Składniki (na 6 porcji / 1 porcja = 154 g)
– 50 g kaszy jaglanej
– 4 jajka
– 1 cebula czerwona
– 4 ogórki kiszone
– 125 g (1 szt.) makreli wędzonej
– 4 łyżki szczypiorku
– 200 g serka wiejskiego (opcjonalnie)
– łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania
1. Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Jajka ugotuj na twardo i wystudź.
3. Posiekaj szczypiorek i pokrój w drobną kosteczkę ogórki oraz cebulę.
4. Usuń z makreli wszystkie ości, następnie przełóż oczyszczone mięso do dużej miski i rozdrobnij widelcem.
5. Do makreli dodaj posiekany ogórek, cebulę oraz szczypiorek. Jaja obierz ze skorupek i również pokrój w drobną kostkę. Dodaj je razem z ostudzoną kaszą jaglaną do reszty składników i całość dokładnie wymieszaj.
6. Na koniec dodaj serek wiejski oraz pieprz i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

Pasta smakuje najlepiej następnego dnia podana ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Odsłon 1 858