Olej kokosowy – ulubieniec fanów zdrowego odżywiania

Olej kokosowy – ulubieniec fanów zdrowego odżywiania Olej kokosowy nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia oraz jako dodatek do pieczywa i deserów. Co prawda zawiera dużo wysoko nasyconych kwasów tłuszczowych, lecz wyjątkowego rodzaju: to średnie trójglicerydy, które sprawiają, że olej kokosowy nie odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, ale jest od razu przerabiany na energię. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, więc sprzyja traceniu wagi. Ponadto ma w składzie kwas laurynowy, w naturze występujący również w mleku matki. Ta substancja nadaje mu właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Poza tym wspiera działanie tarczycy, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz pomaga leczyć i zapobiegać chorobie Alzheimera. Olej kokosowy to także kosmetyk. Natłuszcza i wygładza skórę, jest wykorzystywany do walki z egzemą czy łuszczycą. Uratuje też wysuszone i zniszczone włosy.



Odsłon 2 693